Het wespenseizoen in Nederland
Het wespenseizoen is ieder jaar weer rond dezelfde tijd. Het heeft niet zozeer te maken met de temperatuur in de zomer, het zit net wat ingewikkelder in elkaar. Dit artikel geeft een verdere uitleg daarover.

In het voorjaar
Vanaf het voorjaar begint er weer een nieuwe cyclus van de wespen. De koningin wordt weer actief na de winter en begint aan de bouw van een wespennest. Wanneer het in april droog, warm en zonnig is komen er meer nesten dan wanneer dit niet het geval is. Nadat de koningin een begin heeft gemaakt aan het nest nemen werksters het over. Rond deze lentemaanden zie je nog maar weinig wespen.

Halverwege de zomer
Eind juli zijn vrijwel alle nesten gereed. Wespen moeten op zoek gaan naar voedsel. Vanaf dit moment zijn de eerste wespen ook zichtbaar en kunt u te maken krijgen met de eerste overlast. Wespen zijn eigenlijk alleen maar overdag actief. Harde zomerstormen en winden kunnen halverwege de zomer een probleem zijn voor de wespen. Ze kunnen dan door de wind meegeblazen worden, naar ver bij het nest vandaan. De weg zullen ze niet meer terug vinden, hierdoor kan de kolonie flink afslanken.

Overlast in augustus
In augustus hebben de meeste mensen de meeste overlast van deze insecten. De larven, die eerst enkel dierlijke producten aten, gaan nu over op het eten van planten. Daardoor komen er steeds meer wespen die op zoek zijn naar voedsel. Het voedsel wordt schaarser en daardoor gaan de wespen ook agressiever op voedseljacht en zullen ze eerder steken dan daarvoor.

Einde van het wespenseizoen
Het einde van het seizoen kan elk jaar weer verschillen. Zodra het koud wordt zullend eerste wespen doodgaan. Vanaf oktober zijn er vaak geen wespen meer te vinden. Vaak overleeft alleen de koningin, zij is in de herfst- en wintermaanden ook vrijwel niet te zien.

Meerdere wespenbestrijders vergelijken?

Benader lokale specialisten en vergelijk het aanbod. Vraag met onze offerte service een kostenoverzicht op en krijg een overzicht van de totale kosten voor het bestrijden van wespen. Gratis en vrijblijvend.

Ga ook naar:
> Wespen
> Soorten wespen
> Kenmerken
> Wespen bestrijden
> Wespennest verwijderen
> Wespenbestrijder
> Wespenbestrijders vergelijken?