Het wespenseizoen is ieder jaar weer rond dezelfde tijd. Het heeft niet zozeer te maken met de temperatuur in de zomer, het zit net wat ingewikkelder in elkaar. Dit artikel geeft een korte uitleg daarover.

– In het voorjaar

Close up van een beginnend wespennestVanaf het voorjaar begint er een nieuwe cyclus voor de wespen. De koningin wordt actief na de winter en begint aan de bouw van een wespennest. Wanneer het in april droog, warm en zonnig is komen er meer nesten dan wanneer dit niet het geval is. Nadat de koningin een begin heeft gemaakt aan het nest nemen werksters het over. In deze maanden zie je nog maar weinig wespen.

– Halverwege de zomer

Eind juli zijn vrijwel alle nesten gereed. Wespen moeten op zoek gaan naar voedsel. Vanaf dit moment zijn de eerste wespen ook zichtbaar en kunt u te maken krijgen met de eerste overlast. Wespen zijn eigenlijk alleen maar overdag actief. Harde zomerstormen en winden kunnen halverwege de zomer een probleem zijn voor de wespen. Ze kunnen dan door de wind meegeblazen worden, naar ver bij het nest vandaan. De weg zullen ze niet meer terug vinden, hierdoor kan de kolonie flink afslanken.

– Overlast in augustus

Overlast door wespenIn augustus hebben mensen de meeste overlast van deze insecten. De larven, die eerst enkel dierlijke producten aten, gaan nu over op het eten van planten. Daardoor komen er steeds meer wespen die op zoek zijn naar voedsel. Het voedsel wordt schaarser en daardoor gaan de wespen ook agressiever op voedseljacht en zullen ze eerder steken dan daarvoor. Juist in deze periode worden wespenbestrijders het meest benaderd.

– Einde van het wespenseizoen

Het einde van het seizoen kan elk jaar weer verschillen. Wanneer gaan wespen vanzelf dood? Dat gebeurt zodra het koud wordt, dan zullen de eerste wespen doodgaan. Vanaf oktober zijn er vaak geen wespen meer te vinden. Dus op de vraag ‘Hoe lang leeft een wesp?’ is het antwoord: maximaal 1 wespenseizoen. Alleen de koningin kan de winter overleven, zij is in de herfst- en wintermaanden ook vrijwel niet te zien. Zij zal in het volgende seizoen op zoek gaan naar een nieuwe plek (dus ergens anders een nieuw nest maken) om haar volgende kolonie te stichten. En begint de cyclus dus van vooraf aan opnieuw.

Meerdere wespenbestrijders vergelijken?

Benader lokale specialisten en vergelijk het aanbod. Vraag met onze offerte service een kostenoverzicht op en krijg een overzicht van de totale kosten voor het bestrijden van wespen. Gratis en vrijblijvend.

Ga ook naar:

> Wespen
> Soorten wespen
> Kenmerken
> Wespen bestrijden
> Wespennest verwijderen
> Wespenbestrijder
> Wespenbestrijders vergelijken?