10 wespen op een wespennestMet een taxonomische indeling worden individuen of objecten door de wetenschap in groepen verdeelt. Hierdoor ontstaat er een hiërarchische ordening. Zo een ordening is er ook voor de wespen.

Wat is een taxonomische indeling?

Een taxonomische indeling komt tot stand door verschillende criteria en wetenschappelijke uitgangspunten te toetsen. Het kan heel erg lastig zijn om een goede ordening te krijgen. Er kan dan ook veel mis gaan tijdens het ordenen. Toch kan zo een indeling veel nuttige informatie verlenen.

De indeling van wespen

De wespenindeling begint bij de groep ‘insecten’. Deze groep bestaat weer uit twee groepen: de primair ongevleugelde en de gevleugelde insecten. De wespen vallen onder de laatst groep. Ook deze groep bestaat weer uit twee groepen. De wespen vallen onder de groep ‘Endopterygota’. Dat betekent dat de wespen een volledige gedaanteverwisseling hebben. Onder deze groepen vallen onder meer de netvleugeligen, de kameelhalsvliegen, schietmotten, vlinders, tweevleugelige dieren, zoals vliegen en muggen, vlooien en de vliesvleugelen. De wespen vallen, net als de bijen, hommels en mieren, onder de vliesvleugelen. De officiële naam voor de vliesvleugelen is Hymenoptera.

Orde van Hymenoptera

De indeling van bepaalde groepen wordt nog altijd vaak veranderd. Dat komt omdat er nog steeds andere zaken en trekjes worden ontdekt bij deze vliesvleugelen. Deze orde bestaat momenteel uit 2 onderordes. De onderorde Symphyta waar alle blad- en plantenwespen onder vallen en de onderorde Apocrita waar alle andere soorten bij horen.

In elke onderorde zitten veel verschillende superfamilies. Deze superfamilies bestaan dan weer uit veel soorten wespen. Hieronder vindt u de superfamilies die passen bij de meest bekende wespen:

  • Superfamilie Apoidea: graafwespen
  • Superfamilie Cynipoidea: galwespen
  • Superfamilie Ichneumonoidea: sluipwespen
  • Superfamilie Vespoidea: papierwespen

Naast deze wat bekendere families zijn er ook nog veel families waar de onbekendere wespen onder vallen.

Meerdere wespenbestrijders vergelijken?

Benader lokale specialisten en vergelijk het aanbod. Vraag met onze offerte service een kostenoverzicht op en krijg een overzicht van de totale kosten voor het bestrijden van wespen. Gratis en vrijblijvend.

Ga ook naar:

> Wespen
> Soorten wespen
> Kenmerken
> Wespen bestrijden
> Wespennest verwijderen
> Wespenbestrijder
> Wespenbestrijders vergelijken?