De wesp kent vrijwel iedereen in Nederland wel, maar kent u ook de verschillende soorten? Dit artikel geeft meer informatie over de verschillende soorten en families van dit insect.

De gewone insect

Wespen in nestAllereerst het gewone insect, ook wel de Vespula Vulgaris genoemd. Dit soort wordt maximaal twee centimeter groot en heeft geel met zwart strepen. Dit soort lijkt veel op het Duitse soort, die echter drie stippen op het kopje heeft en ook de leefwijzen en leefgebieden verschillen. Het gewone diertje leeft vooral op het noordelijk halfrond, dus in Europa, Noord-Afrika en in sommige delen van Azië.

Vliesvleugeligen

Een ander soort zijn de vliesvleugeligen. Dit is een grote familie waarin zich ook weer tienduizenden soorten bevinden. De naam is afgeleid van het uiterlijk van deze diertjes, ze hebben namelijk dunne en doorzichtige vleugels. Het lichaampje is vrijwel gelijk aan die van de gewone variant. Het bestaat uit drie delen: de kop, het borststuk en het achterlijf. De kop van dit diertje is vrij groot ten opzichte van de rest van het dier.

Papierwespen

Voorbeeld wespennestHet allerbekendste soort zijn de papierwespen. Deze diertjes zijn zo bekend vanwege de kleuren en de grootte. Ook is dit soort vrij agressief en steken ze snel. Deze diertjes vallen onder de sociale groep. Net als de meeste soorten leven ze van plantaardig en van dierlijk voedsel. Uit bloemen en vruchten halen ze nectar, stuifmeel, plantensap en vruchtvlees. Het dierlijke voedsel bestaat voornamelijk uit allerlei vliegensoorten.

Alle sociale wespen bestaan uit een volk met een koningin en haar werkers. Het volk leeft slechts één jaar en sterft aan het begin van de winter als er vorst komt. In augustus of september worden uit eitjes weer nieuwe koninginnen en mannetjes geboren. De koningin begint in het voorjaar met het bouwen van een nestje.

Meerdere wespenbestrijders vergelijken?

Benader lokale specialisten en vergelijk het aanbod. Vraag met onze offerte service een kostenoverzicht op en krijg een overzicht van de totale kosten voor het bestrijden van wespen. Gratis en vrijblijvend.

Ga ook naar:

> Wespen
> Kenmerken
> Wespen bestrijden
> Wespennest verwijderen
> Wespenbestrijder
> Wespenbestrijders vergelijken?