U kent het vast wel, de wespen die afkomen op zoete drankjes. Veel mensen vinden het maar lastig en irritant en willen vooral niet worden gestoken.
Het uiterlijk
Iedereen kent de zwart met gele wesp. Deze komt het meeste voor in Nederland en België.
Het diertje bestaat uit 3 delen. De kop, het borststuk en het achterlijf. Kenmerkend is dat de overgang van het borststuk naar het achterlijf sterk is ingesnoerd. Hier komt het woord wespentaille vandaan.
De koningin van de meest voorkomende wesp kan tot twee centimeter groot worden. De werkers worden vaak niet langer dan anderhalve centimeter. Wespen hebben in totaal 4 vleugels.
Leefwijze
De meeste wespen leven in sociale koloniën. Ze leven in grote groepen bij elkaar en ze leven niet langer dan één jaar. Behalve de koningin dan, de koningin overleeft de winter om in het voorjaar weer een nest te maken. De nesten worden vaak gemaakt op beschutte plaatsen. Denk aan spouwmuren, onder het dak, in de grond of in schuren. De wespen worden ook wel papierwespen genoemd.
Dat komt omdat het nest wordt gebouwd van materiaal wat sterk op papier lijkt. Wespen maken dit materiaal door het kauwen op hout. Het uiteindelijke nest lijkt vervolgens veel op een wit ‘papieren’ balletje met een opening aan de onderzijde.
Voedsel
Wespen leven van plantaardig voedsel, de larven worden gevoerd met dierlijke producten. Wanneer de larven groter worden gaan zij ook plantaardig voedsel eten, hierdoor ontstaat er een tekort. De insecten gaan dan buiten het nest opzoek naar voedsel. Dit is het moment dat ze overlast kunnen gaan veroorzaken bij mensen. Wanneer zij zich daarbij in het nauw gedreven voelen kunnen zij pijnlijke steken uitdelen.
Ga ook naar:
> Wespen
> Soorten wespen
> Kenmerken
> Wespen bestrijden
> Wespennest verwijderen
> Wespenbestrijder
> Wespenbestrijders vergelijken?