Hoornaar close upIn de familie van de plooivleugelwespen bevindt zich de hoornaar. Ook wel de Vespa Crabro genoemd. Dit diertje kan in vergelijking met alle ander wespen in Europa erg groot worden, wel tot 3,5 centimeter. Het is één van de bekendste soorten in Europa.

Leefgebied

Het diertje leeft in veel delen van Europa, in Nederland is dit insect een veel geziene soort. Ook in delen van Azië en Noord-Amerika is het insect te spotten.

Het uiterlijk

Dit insect is te herkennen aan een heel aantal elementen. Allereerst natuurlijk de grootte, koninginnen kunnen wel 3,5 centimeter groot worden, werksters 2,8 centimeter. In verhouding met het hele lijf is de kop erg groot. Ook heeft de kop een andere kleur dan de kop van de gewone wesp. De kop is namelijk oranje/rood. Naast de kop heeft dit diertje een breed borststuk en een achterlijf.

Leefwijze

Een hoornaar zelf leeft enkel van suikerrijke plantensappen, de larven van dit insect worden echter gevoerd met andere insecten. Deze worden gevangen door het grote diertje die ze dan aan de larven voert. Dit soort wesp is altijd actief als het gaat om jagen. Zelfs wanneer het regent of bij harde wind is dit diertje nog op zoek naar prooien voor de larven.

Dit soort leeft net als het gewone soort in een kolonie met verschillende generaties. Wel zijn de nesten van deze kolonie relatief klein in vergelijking met anderen. In deze kolonies zitten vaak maximaal enkele honderden exemplaren, geen duizenden. Net als de gewone wespen leven deze diertjes maar één seizen. Alleen de koningin overwintert om zo in het daaropvolgende jaar een nieuw nest te bouwen. De steek van dit insect is pijnlijker dan de meeste wespensteken. Daarom is het ook aan te raden om niet te dicht in de buurt te komen van dit soort.

Meerdere wespenbestrijders vergelijken?

Benader lokale specialisten en vergelijk het aanbod. Vraag met onze offerte service een kostenoverzicht op en krijg een overzicht van de totale kosten voor het bestrijden van wespen. Gratis en vrijblijvend.

Ga ook naar:

> Wespen
> Soorten wespen
> Kenmerken
> Wespen bestrijden
> Wespennest verwijderen
> Wespenbestrijder
> Wespenbestrijders vergelijken?