GalwespDe galwesp komt uit de familie Cynipoidea. Deze groep behoort tot de vliesvleugelige insecten. Deze insecten hebben een zogenoemde legboor. Met deze legboor kunnen zij eitjes leggen in planten. Hierdoor ontstaan er gallen. Er bestaan ook galmuggen, deze behoren echter wel tot een andere familie.

Kenmerken

Deze wespen lijken niet op de gewone wesp. Wel is de vorm ongeveer gelijk. De galwesp is vaak echter roodbruinig of zelfs zwart. Ze hebben zeer goed ontwikkelde vleugels en de vrouwtjes hebben een samengedrukt achterlijf met een hoog borststuk. Deze insecten zijn ook kleiner dan de gewone wesp, ze kunnen ongeveer 9 mm lang worden. Dit soort leeft voornamelijk op het noordelijke halfrond in bomen en planten. Slechts een enkele keer wordt dit soort in Nederland of België gezien.

Gallen

Naast dit wespensoort zijn er nog veel meer insecten die gallen bij een plant kunnen induceren. Gal ziet er uit als een woekering van de plant en dient over het algemeen als behuizing en voedsel voor larven. Sommige gallen worden door schimmels veroorzaakt. De galwesp veroorzaakt voornamelijk galappels. Gal wordt door veel mensen ook wel gezien als een abnormale groei, zwelling, vervorming of nieuwvorming van de plant. Voor de wespen zijn de gallen echter een bron van bestaan. Zij halen er voedingsstoffen uit en zij vinden daarin een beschermd onderkomen.

Gallen op bloemen of bomen

Galwespen kunnen hun eitjes leggen in planten, bloemen of bomen. Zo zouden ze bijvoorbeeld zichzelf in rozen kunnen nestelen. De takken waar ze zich in nestelen kunnen om het te verder te voorkomen het beste verwijderd worden. Hiervoor zou u het beste een professioneel bedrijf in kunnen huren. Zij weten er in de meeste gevallen meer vanaf waardoor de bestrijding effectiever is en waardoor uw planten, bomen of struiken weer naar uw wens zijn. Het is echter niet perse nodig om de gallen te bestrijden.

Meerdere wespenbestrijders vergelijken?

Benader lokale specialisten en vergelijk het aanbod. Vraag met onze offerte service een kostenoverzicht op en krijg een overzicht van de totale kosten voor het bestrijden van wespen. Gratis en vrijblijvend.

Ga ook naar:

> Wespen
> Soorten wespen
> Kenmerken
> Wespen bestrijden
> Wespennest verwijderen
> Wespenbestrijder
> Wespenbestrijders vergelijken?