In Nederland en België komt voornamelijk de gewone wesp voor. Toch zien we in deze landen ook veel Duitse insecten. Dit insect wordt ook wel de Vespula Germanica genoemd. Dit diertje komt uit de familie ‘papierwespen’.
Het Duitse soort
Dit Duitse soort heeft net als heel veel andere soorten met name een zwarte kleur. Daarbij heeft het diertje gele stippen en/of strepen. Het soort leeft in een kolonie en bouwt nesten van houtvezels. Vandaar ook de naam ‘papierwezels’, het nestje krijgt namelijk een textuur die lijkt op papier. Dit soort levert ook pijnlijke steken af met de angel. Andere insecten, zoals de bromvlieg, vormen de belangrijkste voedselbron voor deze dieren. Ook zoetigheden trekt dit soort sterk aan. Van de zomer zijn ze voor mensen dan ook meer te zien op bijvoorbeeld terrasjes of in tuinen.
Het uiterlijk
De koningin van de kolonie kan tot 2 cm groot worden. De werksters van dit soort worden vaak maximaal 1.5 cm. Net als bij de meeste andere soorten bestaat de Duitse wesp uit 3 delen: de kop, het borstlijfje en het achterlijfje. De kop van het dier heeft grove antennes. Dit soort kan herkent worden aan de drie stippen op de kop.
Verdediging
Dit soort wespen verdedigd zich vijandig. Wanneer zij zich bedreigd voelen zullen zij zich verdedigen door te steken. De steken zijn vaak pijnlijk maar niet gevaarlijk. Wanneer u allergisch bent kan het wel gevaarlijk zijn.
Een nest in huis
Niemand wilt graag een wespennest in huis. Toch gebeurt het in Nederland en België regelmatig dat er wel een nest zit. U kunt het herkennen aan het grote aantal wespen in huis. Voordat er wat aan gedaan kan worden moet het nest eerst worden gevonden. Daarna is het van het grootste belang dat een professioneel bedrijf het nest verwijderd. Wanneer u dat zelf doet kunnen er zeer gevaarlijke situaties ontstaan.
De Duitse wesp komt vooral voor in Nederland en Duitsland
Er bestaan verschillende wespensoorten. Zo komt u de gewone wesp en de limonadewesp vaak tegen. Een minder bekende soort is de Duitse wesp. Net als de gewone wesp heeft het een zwart-gele kleur en zwarte sprieten. De Duitse wesp heeft echter ook bepaalde kenmerken die het uniek maken.
Kenmerken van de Duitse wesp
De Duitse wesp is ongeveer 12 tot 15 mm lang. De koningin onder de Duitse wespen kan zelfs 20 mm lang worden. Dit insect komt vooral voor in Nederland en Duitsland. Niet verrassend, gezien de naam. Door de vliesvleugels hoort de Duitse wesp bij de zogeheten papierwespen. Dit komt door de vliesachtige vleugels van het insect. Een opvallend kenmerk van de Duitse wesp is dat het gele strepen en vlekken heeft, onder andere op de kop. Ook heeft het grote, zwarte antennes en ovaalvormige ogen. De ogen van een Duitse wesp worden ook wel ‘samengestelde ogen’ genoemd. Dit houdt in dat het zicht van dit insect eigenlijk bepaald wordt door tientallen kleine ogen.
Nuttige functie
Minder fijn voor mensen is dat deze wesp bijzonder pijnlijk kan steken als het zich bedreigd voelt. Alleen de vrouwtjes kunnen dit, door middel van hun angel. Wanneer u bent gestoken is het verstandig om deze angel er meteen uit te zuigen. Vervolgens kunt u de pijn verminderen door er iets koels op te leggen. Toch zorgt de Duitse wesp niet alleen maar voor overlast. Het is een nuttig insect dat andere plantenetende insecten uit de weg ruimt. De Duitse wesp is dus uiteindelijk goed voor uw tuin.
Nest net papier-maché
Het nest van de Duitse wesp ziet er bijzonder uit. De wespen kauwen hout tot een soort papier-maché. Daardoor lijkt het op een papieren bal. De Duitse wesp kan overigens zeer fel uit de hoek komen.
U kunt het verwijderen van een wespennest dan ook beter overlaten aan een professionele wespenbestrijder die weet waar hij mee bezig is.
Ga ook naar:
> Wespen
> Soorten wespen
> Kenmerken
> Wespen bestrijden
> Wespennest verwijderen
> Wespenbestrijder
> Wespenbestrijders vergelijken?